verhaal


CIK werd opgestart in 2004 en kwam voort uit de collectieve nieuwsgierigheid om te weten hoe kunstenaars en andere precaire werkers aan de kost komen.

Tijdens de zomer van 2007 ben ik, je archivaris en ook diegene die dit verhaal schrijft, begonnen aan het nakijken en vervolledigen van de Cuisine Interne Keuken gegevens en het opkuisen van de database.

Het is altijd de bedoeling geweest dat we de tools (gereedschap, software, handleiding) van dit project wilden doorgeefbaar maken, namelijk dat iemand zijn of haar eigen versie ervan kan op poten zetten, al dan niet door de tools aan te passen. Deze website is het resultaat van die opzet. Door deze reflectie ben ik ook beginnen denken aan een soort omkadering, van waar komt dit project, hoe is het verlopen.

De geschiedenis, we noemen het een verhaal, is verteld vanuit mijn standpunt, wat ik me nog herinner en wat mij opviel. De 'we' in dit verhaal is mezelf met een aantal leden van Constant of anderen al dan niet tijdelijk betrokken bij Cuisine Interne Keuken.

We gaan even een stapje terug in de tijd.


Na een verblijf in Berlijn tijdens de zomer van 2003 en na ettelijke bezoeken aan Berlijnse kunstenaars was H bijzonder gefascineerd door de manier waarop al die kunstenaars weten te overleven. Bestaat er zoiets als een magische formule? Hoe bereken je een tarief? Maak je een onderscheid voor wie je een opdracht maakt en hoeveel die zal betalen?
Terug in Brussel werd deze thematiek op tafel gegooid. De vragen groeiden op organische manier aan. Met een 20-tal kunstenaars en precaire werkers dachten we na over hoe we deze verborgen schijnbaar magische formules zichtbaar konden maken.
We kozen voor de wetenschappelijke methode van een vaste vragenlijst, waardoor je de antwoorden op vergelijkende en/of chronologische manier kan beluisteren.
Er werd gewikt en gewogen om de vragen zo neutraal mogelijk op te stellen. Niet iedereen leeft in een zogenaamde standaardfamiliestructuur, bijvoorbeeld, waardoor we liever kozen voor een frasering als 'personen ten laste' in plaats van 'kinderen'. Ook heel duidelijk en open is de vraag: 'Hoe zou je je bezigheid/beroep definiëren', omdat niet iedereen een vast beroep heeft of, soms is wat iemand werk noemt heel gespleten (bijvoorbeeld de combinatie van ambtenaar/science fiction schrijver van Arthur C. Clarke die de inspectie van pensioenen van leerkrachten combineerde met het schrijversschap/na een uurtje werken op zijn dienst kon hij al overschakelen op zijn fictie - ben je dan schrijver of ambtenaar?)
De vraag 'Blijft u eigenaar van uw werk/oeuvre na de voltooiing ervan?' laat ook alle mogelijkheden open. In de vraag zelf wordt het copyright of copyleft aspect in het midden gelaten.
Die vraag naar auteursschap/eigendom leunt natuurlijk dicht aan bij de werking en thema's waar Constant rond werkt, dus deze vraag was onvermijdelijk voor de lijst.
Audio-interviews leken ons aangewezen, omdat video zwaar is en technisch veel complexer.
We kozen er ten slotte ook voor om zichtbaarheid te geven aan de werkruimte. We merkten dat het onderscheid tussen werk- en leefruimte heel vaak vervaagt. Schrijvers, bricoleurs, programmeurs en muzikanten werken bijvoorbeeld vaak aan de keukentafel of in de slaapkamer. Aangezien het praktisch onmogelijk is om de personen in hun eigen werkplaats te fotograferen, vroegen we hen een tekening te maken van hun werkplaats. De collectie tekeningen is ondertussen een zeer bijzonder en waardevol onderdeel van CIK.
De eerste reeks interviews werd uitgevoerd in 2003 tijdens Verbindingen/Jonctions 7; een jaarlijks interdisciplinair festival georganiseerd door Constant waarin experiment met en dialoog over de ethiek van middelen en methodes centraal staat. De keuze voor de geïnterviewden werd niet door een wetenschappelijke methode bepaald; we begonnen door eenvoudigweg iedere gast te interviewen die was uitgenodigd voor Verbindingen/Jonctions. Later breidden we de collectie uit met kunstenaars, ontwerpers, programmeurs, curatoren, academici, activistes/n, critici en musici die we op conferenties en op lezingen tegen het lijf liepen.

In september 2004 bijvoorbeeld, werd Constant uitgenodigd op het festival City of Women, dat plaatsheeft in Ljubljana, hoofdstad van Slovenië (klik hier om te zien hoe we in hun programma stonden). Tussen de performances, filmvoorstellingen, tentoonstellingen en concerten door interviewde een team van Constant de aanwezige kunstenaars. Ook lokale kunstenaars werden aan de Cuisine Interne Keuken-vragen onderworpen, dat was onze manier om het evenement open te breken. Onze bureau/werkplaats was naast de bar van de lokale art house cinema Kino Dvor.
Omdat we zelf op verplaatsing waren, en de meeste kunstenaars die we interviewden zelf te gast waren, konden we niet eenvoudig aan een foto van hun werkplaats geraken. We besloten toen om de geïnterviewden een tekening te laten maken van hun werkplaats. Dit leverde fantastisch materiaal op, omdat het element werkpaats voor iedereen anders is, omdat sommigen hun tekening heel architecturaal aanpakten en anderen abstract. De tekeningen hangen vast aan vraag 16 'Beelden van uw werkplek?', waarbij de tekening wordt beschreven door de geïnterviewde (vaak met de klank van het gebruikte potlood of de stift..).

Enkele tekeningen:
- < tekening van een performance-artieste > - < tekening van een muzikant >
Ici insérer des images de quelques dessins
Alle foto's van City of Women kun je hier bekijken:
We houden er niet van om grote veralgemeningen te verkondigen, maar het is ons toch opgevallen hoeveel kunstenaars en precaire werkers thuis aan de slag/bezig zijn, vaak in de keuken of in de slaapkamer.
Het Cuisine Interne Keuken team ging op dezelfde manier te werk in het Montrealse festival Htmlles, waar we in mei 2005 waren uitgenodigd. Klik voor de foto's van Htmlles
De foto's die we met Constant hebben genomen staan hier, samen met de daar getekende werkplaatsen.

We stelden Cuisine Interne Keuken ook voor tijdens een colloquium van de Brusselse editie vanA room, 11 maart 2006.
Foto's van A Room vind je hier:
http://gallery.constantvzw.org/main.php?g2_itemId=8160
Op Brxlbravo editie van 2005 was er niet zoveel tijd voor interviews, maar we lieten de vraag aan de bezoekers open om een tekening van hun werkplaats achter te laten.
Die tekeningen vind je hier:.
Foto's in het algemeen:
http://gallery.constantvzw.org/main.php?g2_itemId=7470
De inhoud van de Brxlbravo tentoonstelling SOLIDARtcITE in atelier Mommen sloot perfect aan bij het thema van Cuisine Interne Keuken.
http://www.brxlbravo.be/2005/lieunl.php3?id_mot=130

Het is niet de bedoeling van Constant om op tournee te gaan met Cuisine Interne Keuken. Een evenement zoals City of Women heeft dit project doen groeien, gevoed met interviews en er een extra dimensie aan gegeven. Maar Cuisine Interne Keuken is eerder een methode, een reflectie, een verzameling momenten dan een installatie.
We maakten deze portaalsite, om dit project door te geven, qua ideeën en werkwijzes, softwarepakketten en recepten. De recepten om zelf je Cuisine Interne Keukenproject op poten te zetten zijn vrij interpreteerbaar en veelzijdig.
****
Over
Over
***
Download
Download
***
Luister
Luister